fairtradebelgium.be

Fairo's

Ontmoet onze Fairo’s en vertrek samen met hen op een faire reis rond de wereld!

Aan de hand van de gratis educatieve kit vertellen onze Fairo’s waar ze vandaan komen en wat eerlijke handel is.

Koen Katoen

Koen Katoen, aangenaam. Ik zit overal in je kleren, schoenen, oorstokjes en zelfs geldbriefjes. Heb ik je al verteld hoe sterk ik ben?

Ik kan tot 27 keer mijn eigen gewicht in water opnemen. Wie doet beter? Ohja, ik word geoogst in allerlei kleuren; rood, geel, bruin,paars,…dus niet alleen in het wit. Kijk eens hoe veelzijdig ik ben. Koen Katoen, ik ben niet te doen.

Fairo's download de lesfiche Koen Katoen

Rosie Rose

De welriekende roos, Rosie dat ben ik. Meestal kom ik uit Afrika, maar soms ook uit Azië of Latijns-Amerika.

Ik groei aan een rozenstruik, dat duurt minimum 5 maanden. Maar dan krijg je ook wel iets moois in de plaats. Je kan me in alle kleurtjes vinden van de regenboog (behalve zwart. Oef).

En weet je nog hoe lekker ik ruik? Nee, geef mij dan snel maar weer eens cadeau want daarmee zeg je “I love you so”.

Fairo's download de lesfiche Rosie Rose

Choco Chico

Choco Chico, chocolat c’est moi en op mijn best kom ik uit Afrika. Mensen blij maken dat is mijn levensmotto.

En dat komt goed uit: België staat op de 6de plaats in heel de wereld van landen die chocolade invoeren. En dat terwijl wij ook één van de kleinste landen ter wereld zijn! Wat zijn wij toch choco loco!

Fairo's download de lesfiche Choco Chico

Hanna Banana

Goeiedag, ik ben Hanna Banana uit Zuid-Amerika. Alhoewel ik voor ¾ de uit water besta (vandaar mijn slanke lijn), zit ik boordevol vitaminen die je helpen om te concentreren.

En zelfs mijn schil kan je gebruiken om je schoenen te poetsen of je tanden te bleken (best wel in omgekeerde volgorde).

Dus waar wacht je nog op: pel me & eet me op! Smakelijk.

Fairo's download de lesfiche Hanna Banana

Staf sap

Rond en gezond, hallo, ik ben Staf Sap. Helemaal uit Brazilië ben ik “mister Popular” uit de fruitmand : van mij wordt iedereen vrolijk.

Wist je dat ik een seizoen aan de boom kan blijven hangen zonder mijn schoonheid of smaak te verliezen? Straf hé, dat ben ik Staf Sap.

Fairo's download de lesfiche Staf sap

Lady thee

Aangename kennismaking, ik ben Lady Thee en kom helemaal uit Azië. Gemaakt van groene blaadjes die aan struiken groeien, draag ik altijd een lekker geurtje.

Wereldwijd worden er dagelijks maar liefst 3 miljard kopjes van mij gedronken.

Gelukkig wordt een theestruik wel 100 jaar oud, zo kan men nog lang van mij genieten…En dan nu tea time!

Fairo's download de lesfiche Lady Thee

Koffie Lowie

Haaaallooo, ik ben Koffie Lowie en kom uit Costa Rica. Van mij word je echt goed wakker. Wist je dat ik eigenlijk een lekker stukje fruit ben?

Koffiebonen zijn nl. pitten van bessen. We noemen ze ‘bonen’ simpelweg omdat ze daar op lijken. Koffie komt van Qahwah wat in het Arabisch kracht betekent.

Met mij ben je dus zeker van een stevig kopje energie. Santé!

Fairo's download de lesfiche Koffie Lowie

Seppe Zoet

Ik ben Seppe Zoet, ook wel zoetje voor de vrienden. Zoet, zoeter, zoetst daar ga ik voor gemaakt van het sap van een plant.

Suikerriet werd vroeger als tandenborstel gebruikt, door er op te kauwen werden je tanden gepoetst. Zeg dat maar niet tegen je tandarts, hij ziet mij liever gaan dan komen! Smakelijk.

Fairo's download de lesfiche Seppe Zoet

Educatieve kit

Via de educatieve kit ontdekken leerlingen spelenderwijs waar hun voeding vandaan komt en maken ze kennis met eerlijke handel & het Fairtrade label.

Wat zit er allemaal in de kit?

  • 1/ Het Fairo spel.
  • 2/ Wereldburger paspoortjes.
  • 3/ Een educatieve lesmap met lesfiches per product.
  • 4/ Steekkaarten rond eerlijke handel (nieuw).

Voor wie is het bedoeld? Voor de hogere graden van het lager onderwijs. Aanpassen naar andere leeftijden kan gerust.

Geen leerkracht, wel interesse? Het aantal pakketten is helaas beperkt maar geen nood, je kan de kit gratis downloaden via de site. Wil je toch nog kans maken op een kit? Vraag dan jouw exemplaar aan via scholen@fairtradebelgium.be en wie weet sleep je later toch nog eentje in de wacht.

Heb je in het verleden reeds een pakket ontvangen? Dan kan je wel nog een aanvullend pakket aanvragen met onze gloednieuwe steekkaarten rond eerlijke handel & hippe Fairo-stickers. Extra paspoortjes zijn ook op aanvraag verkrijgbaar via email op scholen@fairtradebelgium.be.

Fairtrade@school

Fairtrade@school is een project van Fairtrade Belgium, het label voor eerlijke handel.Sinds 2012 werken we samen met klassen uit de basisschool rond eerlijke handel. In 2015 werden de Fairo’s geboren. Sindsdien veroverden ze al meer dan 1000 Belgische scholen met hun werelds enthousiasme. Kinderen van jongs af aan bewust maken van (on)eerlijke handel, daar gaan we samen voor! Tenslotte zijn zij de consumensjes van de toekomst…

We werken aan de hand van een gratis educatieve kit die leerkrachten van het lager onderwijs kunnen aanvragen. Deze bevat zowel educatief materiaal voor de juf/meester als een spel & paspoortjes met doe-opdrachten voor de leerlingen. De kit wordt ieder jaar gelanceerd met een vernieuwend, aanvullend element: voor 2016 zijn dit de steekfiches rond eerlijke handel.

Ambassadeur Pieter Embrechts bracht een muzikale hulde aan onze Fairo’s met het Fairo lied. Niemand minder dan Adriaan Van den Hoof, Guga Baul, Gilda de Bal, Tine Embrechts, Ivan Pecnik, Ella Leyers, Dimitri Leue en Pieter Embrechts kropen in de huid van de Fairo’s. Benieuwd naar het eindresultaat? Beluister dan het Fairo lied.

Tenslotte roepen we via de jaarlijkse labelwedstrijd op zoveel mogelijk labeltjes te spotten en te verwerken in een origineel kunstwerk. De hoofdprijs? Een fair schoolfeest (en nog zoveel meer).

Video's

(Bewegende) beelden zeggen zoveel meer dan woorden: volg de route van een faire banaan of reis met Pieter mee op zoek naar faire chocolade in Ghana! Op zoek naar de video’s uit de kit? Je vindt ze hier beneden, veel kijkplezier! (filmpjes Karrewiet – Ghana & bananen). Ga naar onze Youtube channel voor meer Fairtrade actie!

Wedstrijd

Onze Fairo’s houden van een uitdaging & van het label op hun snoet. Daarom dagen ze jullie uit om zoveel mogelijk labeltjes te verzamelen en deze op een originele manier terug te zenden. De inzet? Een fair schoolfeest samen met onze Fairo’s!

Meer info

Wedstrijd

We houden het fair: niet alleen de hoeveelheid labels telt, extra punten kunnen gescoord worden op creativiteit.


De prijzenpot?

Extra duurzame prijzen natuurlijk. Samen met de klas die de meeste labeltjes spaart, gaan we een fair schoolfeest op poten zetten. De top 3 van de meest originele inzendingen krijgt een duurzame verrassing toegestuurd. En 25 klassen zullen extra worden verwend door de Fairo’s met een (h)eerlijk pakket*.

Hoe deelnemen?

Het kunstwerk/labeltjes kunnen bezorgd worden tot 30.04.2017 op volgend adres :

Fairtrade Belgium

TAV Fairtrade@School

Edinburgstraat 26

1050 Brussel

Vermeld zeker bij je inzending op een apart blad:

  • - De gegevens van je school & jouw eigen contactgegevens
  • - hoeveel labeltjes jullie spaarden

Meer info? 

Bel ons op 02 2894 46 20 of mail naar scholen@fairtradebelgium.be

*Reglement op aanvraag verkrijgbaar.

Contact

Het enthousiaste Fairtrade@school team staat voor je klaar.

Telefonisch op +32 2 894 46 20 of virtueel via scholen@fairtradebelgium.be

Fairo fanmail? Stuur het naar:

Fairtrade Belgium

Tav Fairtrade@school

Edinburgstraat 26

1050 Brussel

Fairo lied

Ode aan de Fairo’s. Onze ambassadeur Pieter Embrechts componeerde ter ere van de Fairo’s het Fairo lied. Niemand minder dan Adriaan Van den Hoof, Guga Baul, Gilda de Bal, Tine Embrechts, IvanbPecnik, Ella Leyers, Dimitri Leue en Pieter Embrechts kropen in de huid van de Fairo’s.

Volumeknoop hoog & dansen maar!

Download de liedjestekst Download het lied