fairtradebelgium.be
moveSectionDown
moveSectionUp

HALLO WERELDREIZIGER. KLAAR VOOR EEN FAIRE REIS?

Ontmoet onze Fairo’s en ontdek aan de hand van onze gratis educatieve kit waar ze vandaan komen & wat eerlijke handel is.

Koen Katoen

Koen Katoen, aangenaam. Ik zit overal in je kleren, schoenen, oorstokjes en zelfs geldbriefjes. Heb ik je al verteld hoe sterk ik ben?

Ik kan tot 27 keer mijn eigen gewicht in water opnemen. Wie doet beter? Oh ja, ik word geoogst in allerlei kleuren: rood, geel, bruin, paars,…en dus niet alleen in het wit. Kijk eens hoe veelzijdig ik ben! Koen Katoen, ik ben niet te doen.

Fairo's download de lesfiche Koen Katoen

Rosie Rose

De welriekende roos, Rosie dat ben ik. Meestal kom ik uit Afrika, maar soms ook uit Azië of Latijns-Amerika.

Ik groei aan een rozenstruik, dat duurt minimum 5 maanden. Maar dan krijg je ook wel iets moois in de plaats. Je kan me in alle kleurtjes van de regenboog vinden.

En weet je nog hoe lekker ik ruik? Nee, geef mij dan snel maar weer eens cadeau want daarmee zeg je “I love you so”.

Fairo's download de lesfiche Rosie Rose

Choco Chico

Choco Chico, chocolat c’est moi en op mijn best kom ik uit Afrika. Mensen blij maken, dat is mijn levensmotto.

En dat komt goed uit: België staat op de 6de plaats in heel de wereld van landen die chocolade invoeren. Terwijl wij ook een van de kleinste landen ter wereld zijn! Wat zijn wij toch choco loco!

Fairo's download de lesfiche Choco Chico

Hanna Banana

Goeiedag, ik ben Hanna Banana uit Zuid-Amerika. Hoewel ik voor ¾de uit water besta (vandaar mijn slanke lijn), zit ik boordevol vitaminen die je helpen om te concentreren.

Mijn schil kan je gebruiken om je schoenen te poetsen of je tanden te bleken (best wel in omgekeerde volgorde).

Dus waar wacht je nog op: pel me & eet me op! Smakelijk.

Fairo's download de lesfiche Hanna Banana

Staf sap

Rond en gezond, hallo, ik ben Staf Sap! Helemaal uit Brazilië ben ik “mister Popular” uit de fruitmand : van mij wordt iedereen vrolijk.

Wist je dat ik een seizoen aan de boom kan blijven hangen zonder mijn schoonheid of smaak te verliezen? Straf hé, dat ben ik, Staf Sap.

Fairo's download de lesfiche Staf sap

Lady thee

Aangename kennismaking, ik ben Lady Thee en kom helemaal uit Azië. Gemaakt van groene blaadjes die aan struiken groeien, draag ik altijd een lekker geurtje.

Wereldwijd worden er dagelijks maar liefst 3 miljard kopjes van mij gedronken.

Gelukkig wordt een theestruik wel 100 jaar oud, zo kan men nog lang van mij genieten…En dan nu tea time!

Fairo's download de lesfiche Lady Thee

Koffie Lowie

Haaaallooo, ik ben Koffie Lowie en kom uit Costa Rica. Van mij word je echt goed wakker. Wist je dat ik eigenlijk een lekker stukje fruit ben?

Koffiebonen zijn nl. pitten van bessen. We noemen ze ‘bonen’ simpelweg omdat ze daar op lijken. Koffie komt van Qahwah, wat in het Arabisch kracht betekent.

Met mij ben je dus zeker van een stevig kopje energie. Santé!

Fairo's download de lesfiche Koffie Lowie

Seppe Zoet

Ik ben Seppe Zoet, ook wel zoetje voor de vrienden. Zoet, zoeter, zoetst, daar ga ik voor, gemaakt van het sap van een plant.

Suikerriet werd vroeger als tandenborstel gebruikt, door er op te kauwen, werden je tanden gepoetst. Zeg dat maar niet tegen je tandarts, hij ziet mij liever gaan dan komen! Smakelijk.

Fairo's download de lesfiche Seppe Zoet

Educatieve kit

Via de educatieve kit ontdekken leerlingen samen met de Fairo’s waar hun voeding vandaag komt en wat eerlijke handel is. In de kit zitten o.a. het Fairo spel, wereldburger paspoortjes, een didactische lesmap en fiches rond eerlijke handel. Ontdek hier de volledige inhoud.

De kit is bedoeld voor de hogere graden van het lager onderwijs. Aanpassen naar andere leeftijden van het lager onderwijs of de eerste jaren van het secundair kan gerust.

Je kan de kit gratis downloaden of bestellen via de blauwe knoppen onderaan.

Heb je in het verleden reeds een kit ontvangen? Dan kan je wel nog een extra, aanvullend pakket aanvragen via email met oa. steekkaarten rond eerlijke handel of hippe stickers, kaartjes. Extra paspoortjes zijn ook op aanvraag verkrijgbaar via scholen@fairtradebelgium.be.

Geen leerkracht, wel interesse? Het aantal pakketten is beperkt maar je kan de kit gratis downloaden via deze site. Wil je toch nog kans maken op een kit? Vraag dan jouw exemplaar aan via scholen@fairtradebelgium.be.

Kit goed ontvangen, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen of heb je nog wat extra inspiratie nodig? Ga dan naar aan de slag met je kit en maak je klaar om te vertrekken. Fijne reis!

Andere vragen? Mail ons.

Fairtrade@school

Fairtrade@school is een educatief project van Fairtrade Belgium, het label voor eerlijke handel. Sinds 2012 werken we samen met klassen uit de basisschool om kinderen van jongs af aan bewust maken van eerlijke handel.

Hoe? Aan de hand van onze gratis educatieve kit. Deze bevat zowel materiaal voor de leerkracht, als een spel en paspoortjes met doe-opdrachten voor de leerlingen. Rode draad in het pakket zijn onze 8 Fairo’s die de kinderen spelenderwijs uitleggen waar hun voeding vandaan komt en wat eerlijke handel is.

Faire school, fair vieruurtje? (H)eerlijke tussendoortjes of faire koffie in het lerarenlokaal? Dat kan. We helpen je graag verder op weg naar een eerlijke & duurzame consumptie op de school. Ontdek hoe op onze pagina boordevol praktische tips, inspirerende voorbeelden en handige weetjes.

En dan nu tijd voor échte actie: maak je klaar voor een wervelende wereldreis, swing hier beneden mee met Pieter Embrechts op ons Fairo lied of geef je ogen de kost in onze faire fotogalerij.


Over eerlijke handel

Fair Trade betekent letterlijk eerlijke handel. Onze organisatie Fairtrade is een onafhankelijk label. Dit label staat voor eerlijke handel tussen het Noorden en het Zuiden, waarin boeren een minimumloon én een premie krijgen. Naar meer eerlijke handel.

Een Fairtrade label is geen merk of product, maar geeft aan dat een product aan bepaalde voorwaarden voldoet en dat deze ook nageleefd worden. Wist je dat er meer dan 1400 verschillende Fairtrade gelabelde producten in de Belgische winkelrekken liggen? Ontdek hier waar je ze kan vinden

Jouw rol in dit hele verhaal? Jouw dagelijkse keuzes hebben invloed op wereldniveau: flessenwater of water van de kraan? De trein of toch de auto? Het klinkt logisch en toch beseffen we niet dat onze dagelijkse beslissingen mee onze toekomst bepalen en die van kinderen wereldwijd. Sta dus even stil bij de kracht van jouw keuzes. Laat zien dat de wereld verbeteren ook lekker mag zijn. Ontdek hier hoe je dat kan doen in jouw klas, op school of gezellig thuis.

Meer over eerlijke handel Vind Fairtrade producten

Video’s

Beelden zeggen zoveel meer dan woorden: volg de route van een faire banaan of reis met Pieter mee op zoek naar faire chocolade in Ghana!

Op zoek naar de video’s uit de kit? Je vindt ze hier beneden (filmpjes Karrewiet – Ghana & bananen).
Ga zeker ook even naar onze Youtube channel voor meer Fairtrade actie. Veel kijkplezier!

Naar Youtube

Wedstrijd

Onze Fairo’s houden van een uitdaging en van het label op hun snoet. Daarom dagen ze jullie uit om zoveel mogelijk labeltjes te verzamelen en deze op een originele manier terug te zenden. De prijs? Een fair schoolfeest samen met onze Fairo’s! Gaan jullie de uitdaging aan? Veel spaarplezier!

Inspiratie nodig? Onze Fairo’s helpen je graag op weg: bekijk de inzendingen van vorige edities of ontdek de volledige prijzenpot.

Contact

Het enthousiaste Fairtrade@school team staat voor je klaar:

telefonisch op +32 2 894 46 20 (tijdens de kantooruren) of virtueel via scholen@fairtradebelgium.be

Fairo fanmail kan je sturen naar:

Fairtrade Belgium

Tav Fairtrade@school

Edinburgstraat 26

1050 Brussel


BTW : BE 0441 988 715

Nieuws
Nieuws

Fairo lied

Ode aan de Fairo’s. Onze ambassadeur Pieter Embrechts componeerde ter ere van de Fairo’s het Fairo lied. Niemand minder dan Adriaan Van den Hoof, Guga Baul, Gilda de Bal, Tine Embrechts, IvanbPecnik, Ella Leyers, Dimitri Leue en Pieter Embrechts kropen in de huid van de Fairo’s.

Volumeknoop hoog & dansen maar!

Download de liedjestekst Download het lied